Masz Pytania? Zadzwoń!

phone   +48 22 874 01 45  

KONTAKT

EMIPAK Sp. z o.o.


02-486 Warszawa
Aleje Jerozolimskie 202

tel.  + 48 22 874 01 45
fax. + 48 22 874 01 47

biuro@emipak.com.pl

KRS: 0000124695
NIP: 113-23-74-086
REGON: 015175950
Założenie firmy: 2002 r.
Zarejestrowana przez:
Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy
XIII Wydział Gospodarczy KRS
Kapitał zakładowy:
444.000 zł

Błyskawiczny pomiar zawartości wody w produkcie wykorzystuje dipolowe własności cząsteczek wody. Opatentowana przez TEWS Elektronik metoda rezonansu mikrofal polega na zmierzeniu różnicy poziomu energetycznego mikrofal, które przenikają przez produkt zawierający wodę. Pomiar zawartości wody jest wykonywany natychmiastowo, z bardzo dużą dokładnością i powtarzalnością. Pomiar wykonywany tą metodą nie zależy od koloru produktu, jego powierzchni, struktury czy nawet jego gęstości. Pomiaru można dokonywać w warunkach laboratoryjnych lub przemysłowych, a stosując czujniki planarne można mierzyć zawartość wody w produkcie w sposób ciągły, bezpośrednio  na linii produkcyjnej. Tą technologią można również dokonać pomiaru gęstości produktu. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej TEWS Elektronik: www.tews-elektronik.com

 

Pomiar wilgotności przy użyciu technologii rezonansu mikrofal - Metoda Opatentowana przez TEWS Elektronik


Technologia TEWS wykorzystuje dipolowe właściwości cząsteczek wody (rys.1), które w przypadku znalezienia się w określonym polu elektromagnetycznym fal o odpowiednio wysokiej częstotliwości rzędu 2000 – 3000 MHz , powodują jego znaczną zmianę. W  wyniku oddziaływania tego pola, dipole wodne wykonują  półobroty zwrotne, dla których zużywają część energii przekazanej im przez mikrofale. Selektywność oddziaływania tego pola na cząsteczki wody jest bardzo wysoka, ponieważ inne polarne molekuły wchodzące w skład badanego produktu mają większe rozmiary (np. jony soli mineralnych) i pochłaniają energię pola przy innej (najczęściej niższej) częstotliwości. Tak więc poziom energetyczny mikrofal generowanych w generatorze i odbieranych po przejściu przez produkt zawierający wodę, jest    różny, ponieważ część energii została zużyta na ruchy dipoli wodnych w tym polu. Różnica ta wprost proporcjonalnie zależy od zawartości wody tzw. wolnej (nie związanej chemicznie).
Do pomiarów są stosowane mikrofale o bardzo małej mocy nie przekraczającej 10mW, a wytworzone dzięki nim pole elektromagnetyczne znajduje się wewnątrz metalowej komory lub nad powierzchnią płyty rezonatora płaskiego. Pole to ma ściśle określone wymiary przestrzenne. Produkt jest umieszczany w obrębie działania tego pola i mierzone są:
zmiany częstotliwości pola elektromagnetycznego i poziom transmitowanej energii (straty energii).

TewsSchemat

MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA I KORZYŚCI

Technologię wykorzystania rezonansu mikrofal można zastosować do badania zawartości wilgoci większości znanych produktów sypkich , stałych i półpłynnych, w których zawartość wody mieści się w granicach od 0 do 30%. Do najczęściej badanych grup produktów należą:

  1. Spożywcze: kawa (zielona, prażona, mielona, instant, cappucino),mleko w proszku, kazeina, odżywki mleczne, herbata, tytoń (liście, pocięty tytoń, papierosy, cygara), kakao i napoje kakaowe, koncentraty spożywcze w proszku (napoje, zupy, przyprawy, galaretki, kisiele itp.), cukier, mąka.

  2. Produkty naturalne: nasiona (rzepaku, soji ziarnistej i zmielonej, słonecznika), orzechy, chmiel, ziarna zbóż, zioła i ich mieszanki

  3. Materiały budowlane: cement i rozmaite mieszanki ceramiczne, wapno, wełna mineralna, drewno i produkty wykonane z drewna (włókna, płyty MDF, meble itp.)

  4. Papier , karton i produkty pochodne

  5. Produkty farmaceutyczne w postaci sproszkowanej i pastylek.

 

Opisana metoda spośród innych metod oznaczania wilgotności produktów wyróżnia się prostotą szybkością wykonania pomiaru. Do innych zalet należą:

  • Brak konieczności wstępnego przygotowania próbki do pomiaru

  • Pomiar bez uszkodzeń struktury produktu (mikrofale o bardzo niskiej mocy <10 mW)

  • Wysoka precyzja pomiaru, niezależna od gęstości i masy produktu. Wyniki są porównywalne z najbardziej dokładnymi, uzyskiwanymi innymi znanymi sposobami (np. metodą suszarkową).

  • Na wynik pomiaru nie wpływa kolor produktu, jego struktura i stan powierzchni

  • Kalibracja nie jest konieczna dla wielu odmian tego samego produktu

  • Na pomiar nie wpływają inne składniki produktu, takie jak sole i inne, które występują w postaci jonowej.

  • Bardzo szeroki zakres stosowania – wiele produktów i surowców naturalnych

  • Możliwość równoległego pomiaru gęstości produktu

  • Możliwość wykorzystania w wielu wariantach, w tym także w laboratorium i przy bardzo ograniczonym dostępie do produktu (linie technologiczne, silosy, worki, kartony, rury, zbiorniki itp.)

  • Możliwość elektronicznego sprzężenia błyskawicznie uzyskiwanych wyników pomiarów z innymi urządzeniami linii technologicznej , celem automatycznego  utrzymania stałej (zadanej) zawartości wilgoci w czasie.

  • Optymalizacja procesów produkcyjnych z zapewnieniem stałej jakości produktów.

  • Bardzo niskie koszty pomiaru (urządzenie pobiera bardzo mało energii elektrycznej).

  • Szybka amortyzacja

  • Brak strat materiałowych podczas pomiaru

  • Archiwum danych – dostęp do bieżących i starszych danych produkcyjnych (np. raportów zmianowych)

  • Urządzenia posiadają moduł wykorzystania bazy danych do celów statystycznych.

 

ico pdf Prospekt TEWS Elektronik

 

 

 

NASI PARTNERZY:

log1 log1 log1 log1 log1 log1 log1 log8 log8 log16

Copyright © 2008-2018 Emipak sp. z o. o.
Informujemy, że strona korzysta z plików cookies - zapoznaj się z polityką prywatności.

Projekt i wykonanie Profil-IT